Bir restoranın tercih edilme sebebi ya yemeklerin çok iyi olmasından ya da atmosferin keyifli olmasındandır. Ama asıl hafızalara kazınan o ortamın verdiği hislerdir. Bir restoran tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Tip, boyut ya da konum ne olursa olsun yeni bir restoranın küçük detaylarına dikkat ederek olumlu bir müşteri deneyimi elde edebilirsiniz.
1-Restoran girişi
Müşterileri ilk karşılama alanınız olan giriş bölümü yeni müşteriler kazanma konusunda önemlidir. Konseptinize bağlı olarak ışıklandırma, çiçek, yönlendirme ve dikkat çekecek farklı tasarımlar müşterilere ilgi çekici gelecektir.
2-Bekleme alanı
Müşterilerin beklemesi gerektiğinde onlara konforlu bir alan sunulmalıdır. Bu kimi zaman bir bar şeklinde olup karşılama ikramı sunulabilir ya da rahat bir oturma bölümünde menünün ya da restorana özel tanıtımların incelenebileceği alanlar tasarlanabilir.
3-Sirkülasyon ve acil durum planları
Restoran içindeki sirkülasyon önemlidir. Müşterileri rahatsız etmeyecek şekilde sunumların yapılması, masaların doğru konumlanması gerekir. Bu düzen planlanırken aynı zamanda ilgili yönetmeliğe göre acil durum planının oluşturulması ve kaçış güzergahlarının belirlenmesi şarttır.
4-Oturma kapasitesi ve oturma bölümlerinin düzenlenmesi
Bir restoran tasarımında ortam rahatlığı ile maksimum oturma kapasitesi arasında bir denge olmalıdır. Hem misafirleri rahat ettirmek hem de kar elde etmek için mekanın büyüklüğüne göre yeterli sayıda oturma alanı planlanmalıdır.
5-Restoran içindeki sorunlu bölgelerin tasarımı
Müşteriler tarafından oturulmak istenmeyen bölgeler mutfak, tuvalet ve restoran girişleridir. Sorunlu görülen bu bölgelerin iyi bir tasarımla gizlenmesi gerekir. Ahşap bölmeler, uzun bitkiler veya ekranlar gibi bölücüler yerleştirilebilir.
6-Restoran mutfağı tasarımı
Mutfak düzeni sunulacak yemeklerin türü, satın alınacak ekipmanların büyüklüğü ve restoran kapasitesine göre belirlenir. Mutfağın işlevsel olması, hazırlık, yıkama, pişirme gibi bölümlerin proje üzerinde organize edilmesi gerekir.
7-Restoran ısıtma ve havalandırması
Restoranlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri konfor için büyük önem taşır. Restoran mutfakları çok fazla ısı, koku ve duman çıkarır. Bunların doğru seçilmiş davlumbaz ve fanlar ile tahliye edilmesi gerekir. Ortam sıcaklığının da yaz ve kış aylarına göre ayarlanması önemlidir.
8-Restoran tuvaletleri
Restoran konsepti tuvaletlere de yansıtılmalı, işlevsel, yeterli büyüklükte ve sayıda tasarlanmalıdır. Ayrıca her daim temiz tutulmalıdır.
9-Restoran aydınlatması
Ortamın ambiyansı ve yemek alanı düzenine göre doğru ışıklandırma yapılmalıdır. Ne rahatsız edecek kadar çok ne de ortamı karanlık yapacak kadar az ışık olmalıdır. Direkt ve endirekt ışıklar seçilerek yeterli aydınlatma sağlanmalıdır.
10-Yönlendirmeler
Müşterilerin açık yemek alanı, teras, tuvalet, çocuk oyun alanı gibi mekanları kolaylıkla bulabilmesi için doğru yönlendirmeler yapılmalıdır.
11-Mobilyalar
Masa, sandalye, oturma grupları konsepte uygun, dikkat çekici, rahat ve dayanıklı seçilmelidir. Eğer açık alan varsa bu alana da dış hava koşullarına uygun mobilyalar yerleştirilmeli, güneş ve yağmurdan korunmak için uygun tenteler ve gölgelikler planlanmalıdır.
Restoranın konseptine, yemeklerin tarzına göre ortama ambiyans katacak müzik de atlanmaması gereken bir detaydır. Aynı zamanda yeşil bitkiler, çiçekler, masa düzenleri ve dekorasyonları restorana müşteri çekecek detaylardır.
Mükemmel bir tasarıma sahip olan restorana müşteriler mutlaka tekrar gelecektir..