İç mekanlarınızı yenilemek mi istiyorsunuz? Ya da yeni bir evde dekorasyon tarzınızı tamamen değiştirmek istiyorsunuz. Ama nereden başlayacağınızdan emin değilsiniz. İç mekan tasarımında size en yakın gelen tarzı bulmakla işe başlayabilirsiniz.
İskandinav
Bu stilin İskandinav ülkelerinin coğrafi koşulları ile şekillendiğini söyleyebiliriz. Uzun geçen kış mevsimi ve geceler beyaz rengin dekorasyonda ana renk olarak kullanılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda sıcak bir ortam yaratmak için beyaza ahşap eşlik eder. Yün, kumaş ve postlar sıkça kullanılır. Aydınlatma tasarımlarında endüstriyel tarz vazgeçilmezdir. Mobilyalar ahşap ya da beyaz renkte, düz ve sade hatlara sahiptir. Beyaz duvarlar canlı renkli resimlerle hareketlendirilir. İskandinav stil dekorasyon aydınlık mekanlar, modern çizgiler, ahşap mobilyalar ve canlı aksesuarların birleşimi ile ortaya çıkar.
Eklektik
Eklektik tarzda iç mekanlar çeşitli dönemler, stiller ve eğilimleri kapsar. Farklı renk, doku ve şekillerin biraraya getirildiği bir dekorasyon anlayışıdır . Bu tarz mekanlarda kaos yaratmayacak şekilde dengeyi sağlamak gerekir. Belirli bir stili ya da dönemi seçmek zorunda olmadan özgün tasarımların oluşturulduğu bu tarzda kişiler seçimlerinde daha özgürdür. Farklı tarzlarda halı, tablo, aydınlatma ve mobilyalar bir araya getirilir ancak ölçek, oran
ve kombinasyonlar arasında yumuşak geçişler sağlanmalıdır.
Modern
Modern tasarım öğelerini içinde bulunduran, düz ve sade çizgilere sahip çağdaş bir stildir. Ferah, sade ve net detaylara sahiptir. Daha geniş alanlar yaratmak için zemini bölmeyen ayaklı mobilyalar tercih edilir. Metaller, camlar gibi popüler ve çağdaş malzemeler seçilir. Karmaşık detaylar asgari düzeyde tutulmaktadır. Detaylarda dik ve keskin hatlar kullanılır. Bu keskin hatları yumuşatmak için kadife, yumuşak keten gibi dokular ile kombinasyon yapılır, çok fazla desen kullanılmaz. Yüksek tavanlar, ahşap duvar panelleri, düz çizgiye sahip tek renk mobilyalar ve aydınlatmalar modern tasarıma örnektir.
Klasik
Modern tarzların tekdüze, sade ve sıkıcı geldiği kişiler klasik tarzın geleneksel, ihtişamlı havasından etkilenebilir. Klasik tarz gösterişli ve şık detaylardan oluşur. Süslemeler, ahşap oymalar, desenli kumaşlar, işlemeli kartonpiyerler bu tarzın detaylarını oluşturur. Aydınlatma için görkemli, altın renkli, şık avizeler tercih edilir. Antik objeler, tarihi dokulu aksesuar ve mobilyalar klasik tarzın olmazsa olmazlarındandır.
Endüstriyel
1950 li yıllarda Newyork’ta eski fabrikalar ve depoların evlere dönüştürülmesi ile bu tarz oluşmuştur. Endüstriyel tarzda kirişler, tuğlalar, borular gibi yapı öğeleri gizlenmez, kapatılmaz. Duvar ve tavanlar boya ya da alçı yapılmadan çıplak bırakılır. Çelik ve ahşap bu tarzın ana malzemeleridir. Gri renk bu tarzı yansıtan ana renktir. Ancak bir odak noktası oluşturmak için canlı bir renkte obje ya da mobilya tercih edilebilir. Aydınlatma bu tarzda önemlidir. Büyük metal bir lamba seçilebilir.